Scurt istoric al Departamentului C. C. I. (Constructii Civile si Instalatii)

Istoricul actualului Departament C.C.I. este strans legat de istoricul Facultatii de Constructii din Timisoara (infiintata in 1941) in cadrul careia a fost infiintata in anul 1948 sectia de „Constructii Civile si Industriale si Constructii Hidrotehnice”.

In acelasi an (1948) a luat fiinta „Catedra de Constructii Civile” - condusa de Prof. Arh. Victor Vlad, iar in anul 1954 s-a infiintat „Catedra de Beton Armat” - condusa de Prof. Ing. Constantin Avram (intemeietorul Scolii de beton armat si a Laboratorului de cercetare in domeniul betonului din Timisoara).

Din unirea celor doua catedre, in anul 1961 s-a format Catedra de Beton Armat si Cladiri, condusa fara intrerupere pana in anul 1975 de Prof. Ing. Constantin Avram (M.C. al Academiei Române din anul 1963 si membru a numeroase organisme stiintifice nationale si internatioanale, intre care: RILEM - Reunion Internationale des Laboratoires d’Essais et des Recherches sur Ies Materiaux at Ies Constructions, FIP - Federation Internationale de la Precontrainte, AIPC - Association Internationale des Ponts et des Charpants, CEB - Comite Euro-International du Beton, Comission Mixte AIPC-CECM-FIP, Constructions mixtes acien-beton, Council of Tall Buildings and Urban Habitat, Association Francaise du Beton, CNIT - Consiliul Naţional al Inginerilor şi Tehnicienilor din România, CNST şi preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Beton).

In perioada 1975-2004, catedra a fost condusa de sefii de catedra: - Prof. Dr. Doc. Ing.Ioan Filimon, prof. Dr. Ing. Afion Mihaescu, conf. Dr. Ing. Attila Foldvary, prof. Dr. Ing. Dan Tudor, prof. Dr. Ing. Ioan Furdui si prof. Dr. Ing. Alexandru Toma.

Catedra s-a transformat ulterior in „Catedra de Constructii Civile, Industriale si Agricole”, iar din anul 2004 a devenit „Departamentul CCIA”, condus de directorul de departament Prof. Dr. ing. Stoian Valeriu.

In anul 2011, Catedra de Instalatii in constructii se uneste cu departamentul CCIA sub denumirea actuala de Departament C.C.I. (Constructii Civile si Instalatii) condus si in prezent de Prof. Dr. ing. Stoian Valeriu.

Clădirea Catedrei de Beton Armat din str. Traian Lalescu nr. 2A s-a construit in anul 1964 si a fost extinsă cu o aripă nouă în anul 1968, iar din anul 1974 spatiul aferent Catedrei s-a extins si in noua cladire realizata pe str. Oltul nr. 2, cu functiunea de „Atelierul scoală al Facultatii de Constructii”.